Psaní je moje jediná vnitřní možnost, jak existovat.“

A " sakra " já ty Vánoce na ...

23. 12. 2019 20:46
Rubrika: Nezařazené

 

Šla jsem se projít na hřbitov, na hrob svého táty. Potkala sem tam jednu známou Lídu  se kterou jsme se potkali v Praze na jednom semináři a obě jsme tam jely, s tím, že v Praze ( od nás  371 km )přece nemůžeme potkat nikoho známého z naší farnosti či města, kde se všichni známe. Dokonce jsme byly spolu ubytované na pokoji a od té doby si nebojíme říct osobní věci a jsem za Lídu ráda, protože se s ní život nemazlil...Prohodily jsme pár vět, domluvily mezi vánoční kafé. Cestou domů a ani nevím jak nás to napadlo jsme si řekly, že k čemu by nám to bylo, kdyby Maria porodila Ježíška v honosném   paláci - chrámě ? :-) 

Možná jo či ne, možná bychom byli namyšlení, že Ježíšek žil v luxusu a přepychu.....ale.Ježíšek se nám narodil ve chlévě..v dětství jsme měli statek, pár zvířat a stodoly sena,  ale do teď si pamatuju, že ten chlév jsem měla ráda, i přes ten pach  a dřinu, kterou jsem viděla u rodičů.

Ne, nechci se dojímat...Tento rok byl pro mě hustě  šílenej, ale je to za mnou, přežila sem a dost jistým způsobem jsem se měnila. Změnilo to můj pohled na vztahy, na rodinu, sama na sebe, na Boha, na všechno kolem mňa... A tak jsem nějak vděčná i zároveň vnímám " prst nahoru, že život je velmi křehký dar. A " Ježíšek " přišel právě do toho našeho životního špinavého chléva, do všeho, co si každý z nás nese nebo prožívá...což je pro mě mazec zjištění, objevila sem asi Ameriku :-) Moc se mi líbí slova kardinála Vlka : "Advent a Vánoce znamenají, že Ježíš přišel, aby s námi zůstával ve všech /našich/ situacích.( Miloslav Vlk) a ráda mu z hloubi duše dávám za pravdu .

 

Kdysi dávno  při mši  naše naše schóla zpívala jednu písničku, možná jsem jí dřív slyšela, ale nikdy mě nezasáhla  a hnala slzy do očí :" Zpívá se  tam:" Ty jsi ten dar od Otce dán,Ty jsi ta Láska, co přišla k nám!

Fíha, cože to opravdu ? Vždyť vánoce slavíme pořád dokola, každý rok stejná rutina: úklid doma, nazdobit kostel,  nákupy, davové šílenství, několik návštěv, únava jak sviňa, zpověď, odbudu-eme si půlnoční mše, a pak  skoro 25.-26.12 už máme po svátcích....ale nezapomínám -e  a  nebo neuniká nám - mě, že Bůh Otec nám dal svého synátora, jako Lásku, která má moc proměnit náš chlív, celý náš život, pokud Mu to budeme chtět  dovolit..

 

Přeju Vám všem i sama sobě, vědomí , že Ježíš, láska co přišla v Betlémském dítěti, byla, je a bude ve  všech situacích našeho života s námi, i když to často vypadá opačně ! A tak Ti "  Ježíšku " děkuju, že ses narodil ve chlívku, i když to nebyla žádná idylka.

 

A  " sakra " já ty Vánoce na staré kolena začnu mít ráda ... :-)

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1017×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio