Psaní je moje jediná vnitřní možnost, jak existovat.“

Králova řeč

3. 10. 2018 18:38
Rubrika: Nezařazené

Tento film (csfd.cz/film/269587-HYPERLINK "http://www.csfd.cz/film/269587-kralova-rec/ můžu vidět 10x a stále znovu. Nejsem a nebudu naštěstí královna, ale   vždy tam najdu něco nového, co mě absolutně dostane. 

     Když sem měla 19 měsíců, ta k moje zlatá maminka před vánoci zrovna pekla perníčky a jeden mi dala by ho snědla. Nikdo z nás netušil, že perníčky započnou celoživotní běh na dlouhou trať. A to si mě rodiové brali do osvojené péče před vánoci a mysleli si, že si berou zdravou holčinu, i když si nedávali podmínky, že chtějí jen zdravé dítě.. ?

 Já jsem se totiž s tím perníčkem začala dusit. Tak potom začal maratón po různých nemocnicích, po ČR, než doktoři přišli na to co mi teda je, ze nemůžu kousat a polykat potravu. Diagnóza byla následující :D Mám nepohyblivý – ochrnutý jazyk, nepohyblivé  ochrnuté jemné patro a neyvinuté slinné kanálky. Patro je strop dutiny ústní. Ploténka měkkého patra je běžně  pohyblivá a měkké patro pomáhá  při polykání. Co z toho  plyne? Jednoduše to, že mi nikdo moc nerozumí a díky slinám mám kapesník v ruce. Zásoby kapesníků mám požehnaně a komunikace  se mnou je někdy španělská ves ?

 Když nám doktoři oznámili, že by snad traplatance měkkého patra a jazyka šla udělat, tak  na té operaci byla jedna holčina, která měla trošinku něco podobného co já, ale operace se jim nedařila, té holce ta operace vůbec nepomohla, takže doktoři nám oznámili, že operace nepřipadá v úvahu, že by to bylo k ničemu. Zdá se vám, že je to nemožné, že se s tím nedá žít  tak  představu :" Zkuste otevřít pusu, nehýbat jazykem a mluvte a mějte celý den v ruce kapesík . Nemyslete asi, že se mi „ depky „ vyhýbají obloukem. Často bych chtěla ze svého vlastního života utéct, chtěla bych zaléct pod peřinu. čas  píšu pár věrným přátelům, že je mi zle, že to nedávám, tak vím, že oni vědí, že potřebuji fakt v klidu, bez spěchu vyslechnout, nebo  modlitbu...?

 

  Jednou se ptala jedna tetička z farnosti, proč chodím ke zpovědi s papírem nebo mobilem v ruce. Říkám jí: „Tetičko, vím,   že Ježíš si moje hříchy lámanou mluvou přebere po svém, ale kněz, pokud mě nezná, tak nemá ani páru, co odříkávám.“ Tetička se zamyslela se a říká: „Hm ty se máš ?

Vtipné situace vznikají, když si jdeme někam posedět s přáteli - hospoda, pizzerie. Objednávám si tak, že to ukážu nabídce... Ti, co mě znají, už to berou jako mou součást a neobjednávají za mě ?

Psaní e-mailů je pro mě formou vyjádření toho, co se nebojím svým blízkým říct nahlas. Kdybych jim to řekla na přímo, tak kdo ví, co by z toho vylezlo. Takto mám jistotu, že to jsou slova, které chci opravdu ze sebe dostat, říct ...?

 

Můj život má dva tábory, jeden z nich jsou lidi, kteří mě nechápou a ani se o to nesnaží, a za zlé jim to nemám. ? Miluju pohledy lidí, když jedu ve vlaku, v metru, v buse, a potom se opatrně ptají, co mi je, a po mé odpovědi se omlouvají, že netušili, co mám za mluvu :)

Druhý tábor lidí je ten, kteří mě nechají mluvit, neskáčou mi do řeči a věci si nedomýšlí sami. Je to moje rodina, přátelé, kteří mě naučili mluvit o svých pocitech, myšlenkách. Jsou to lidé, kteří si udělají na mě čas, i když vědí, že než se vymluvím, tak to chvíli trvá ?

Film Králova řeč končí happy-endem. Král svůj projev vypiloval a pronesl bezchybně významnou řeč. Musel ale projít dlouhou a drsnou cestu, aby mohl mluvit... 

Já si svou řeč pronesu až na věčnosti, teda doufám ...

 

 

Zobrazeno 3542×

Komentáře

Pitka

Aj slza mi ukápla. Lenčo, velké díky. :)

Petr Steinbauer (PetrST)

My, co tě známe, víme, že jsi Bojovnice ;)

zuzankie

Lenko, jsem ráda, že Tě znám. Jsi silná. Mám se od Tebe co učit, víc a trpělivěji naslouchat.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio